Dorian Gray (2009)

dorian_gray_ver3Nota 7

Download subtitrare Dorian Gray

Distributie:

Ben Barnes… Dorian Gray

Colin Firth… Lord Henry Wotton

Ben Chaplin… Basil Hallward

Rachel Hurd-Wood… Sybil Vane

Rebecca Hall… Emily Wotton

Emilia Fox… Lady Victoria Wotton

REPLICA FILM: Dorian Gray

You have the only two things worth having: looks and youth.

Pentru aceia dintre voi care nu au parcurs inca romanul lui Oscar Wilde filmul de fata poate reprezenta o surpriza extrem de placuta. Povestea lui Dorian Gray, combinatie horror-drama-fantastic, aduce in prim plan un mit ce a circulat de veacuri prin mintea semenilor nostri, tineretea vesnica. Putini au fost insa cei care au avut curajul sa-si imagineze intr-adevar situatia si sa o aseze pe hartie. La noi a fost Petre Ispirescu cu “Tinerete fara batranete si viata fara de moarte”. La ei a fost Oscar Wilde cu acest “Dorian Gray”.

dorian_gray_1

Intelegeti astfel ca Dorian, jucat foarte bine de Ben “Prince Caspian” Barnes, este personajul care va capata aceasta proprietate; de a ramane mereu tanar si frumos. Cum ajunge sa nu se mai dezvolte fizic ramane insa si dupa vizionare o enigma. Vedem initial cum un pictor din Londra, fermecat de look-ul baiatului, ii propune sa-l imortalizeze intr-o lucrare de-a sa. Bineinteles, pictura se dovedeste un succes, ea redand in totalitate calitatile eroului. Curand intelegem insa ca tabloul care acum troneaza in casa baiatului ascunde un secret de neimaginat – preia toate relele ce i se petrec lui Dorian lasandu-l pe acesta exact in starea in care a fost surprins de pictor. Adica?! Daca eroul nostru se raneste, rana apare in tablou el vindecandu-se instantaneu. Ridurile care ar trebui sa-i cresteze fruntea se transfera de asemenea in tablou. Si asa mai departe.

dorian_gray_2

Dotat cu o astfel de putere Dorian isi pierde pe nesimtite inocenta care-l caracteriza, trecand in tabara raului. Initial totul pare opera lordului Henry Wotton (Colin Firth), cel care il incurajeaza sa nu refuze tentatiile indiferent ca este vorba de femei, droguri, alcool sau… barbati. Astfel ajungem sa fim martorii decaderii morale a eroului, acesta reusind rapid sa distruga tot ceea ce atinge. Prima sa dragoste se sinucide. Pictorul cade prada furiei sale. Nenumarate doamne ale timpului sunt trecute pe lista sa. Cand gluma se ingroasa Dorian intelege ca e timpul sa-si gaseasca un alt drum in viata si paraseste Londra numai pentru a reveni peste douazeci si cinci de ani.

dorian_gray_ver2

Surpiza sau nu, la momentul intoarcerii sale, Dorian arata la fel de tanar si frumos ca cel pictat in urma cu aproape trei decenii. Nu acelasi lucru se poate spune despre lordul Wotton, acum tatal unei fete ce pare mai in varsta ca Dorian. Dupa cum v-ati astepta, fata cade prada farmecelor “batranului” Dorian, lucru nu tocmai pe placul tatalui sau. Cateva lupte anapoda si un final prea linistit mai reduc din valoarea subiectului. Asta nu inseamna ca nu va recomand sa urmariti acest “The Curious Case of Dorian Gray” pentru a cunoaste o poveste clasica si a putea trage invataminte.

Trailer Dorian Gray

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *