Vals Im Bashir (2008)

Ce poate fi spus despre “Vals Im Bashir/ Waltz with Bashir” si nu s-a spus deja? Stim cu totii ca este nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film strain dupa ce a castigat Globul de Aur la aceeasi categorie. De asemenea, poate ati avut ocazia sa vedeti cateva imagini, fie ele statice sau mobile, din care sa realizati ca este un film de animatie special. Multi se gandesc si il compara cu “Persepolis”, un alt desen animat “serios” care a facut furori. Dar “Vals cu Bashir” este o “nebunie” de film! Extrem de puternic la nivel vizual si intelectual, si atat de familiar prin modul de transmitere al mesajului.

Personaj principal al povestii este chiar regizorul si scenaristul Ari Folman, proiectat ca un barbat de varsta a doua, care are probleme in a-si aminti o perioada dificila din viata sa. Si anume invazia trupelor israeliene, din care facea si el parte, in Liban, stat al carui conducator este… Bashir. Am descoperit ce e cu titlul… Sau cu o parte din el! Cealalta jumatate o descoperiti in film. Iata cum arata Ari Folman animat!

El incepe sa caute adevarul, interogandu-si vechi prieteni si camarazi de arme, dar afla lucruri teribile, care ii “blocasera” memoria. Singura imagine pe care si-o aminteste din aceea perioada (cea din poster) il impinge sa reconstruiasca puzzle-ul intamplarilor, totul culminand cu acele prezentari de pe final (de data aceasta neanimate), care prezinta rezultatele macelului in urma caruia si-au piedut viata 800 de civili.

Repet, “Vals Im Bashir” reprezinta o adevarata experienta, desenele animate de razboi parand modalitate perfecta de a prezenta fapte reale, care s-au petrecut in urma cu cativa ani, dar care nu au fost pana acum “descoperite” cu asemenea ecou. Idee mareata, subiect incins, realizare exceptionala, toate acestea ridica acest film la statutul de capodopera. Sau mai bine spus, deschizator de drumuri. Preconizez multe alte animatii in stilul “valsului”. Iar asta inseamna ca o sa avem mai multe “povesti” de calitate. Numai de bine!

Acest articol a fost scris pentru www.filmblog.ro

Download subtitrare Vals Im Bashir

REPLICA – Vals Im Bashir
“ – What to do? What to do? Why don’t you tell us what to do?
– Shoot!
– On who?
– How should I know on who? Just shoot!
– Isn’t it better to pray?
– Pray and shoot!”

Nota 10

Stiu ca pare neatragator la prima “vedere”… Gresiti imens daca il ratati! Trailer

3 comments for “Vals Im Bashir (2008)

 1. camelia
  February 11, 2009 at 7:59 pm

  Fac abstractie de mesajul transmis si iau in considerare ca autorii fac referire doar la un eveniment anume care nu caracterizeaza efectiv intregul conflict (Razboiul Civil din Liban a durat 16 ani). Este evident ca autorii isi asuma mare parte din vina pentru masacrul comis insa se arunca marea vina in carca Falangishtilor Maronitzi ori acestia nu ar fi putut comite asemenea acte fara acordul tacit al fortelor si chiar guvernului israelian. In plus se descrie un eveniment iar un spectator neutru care nu cunoaste conflictul poate trage concluzii pripite. Palestinienii in Liban erau refugiatzi din Israel. In timpul razoiului civil palestinienii au fost aliatzii militziilor musulmane impotriva creshtinilor maronitzi.

 2. madalin004
  February 17, 2009 at 5:23 pm

  Vals cu Bashir (Hebrew: ואלס עם באשיר – VALS Im Bashir) 2008 este un film documentar animat israelian scris şi regizat de Ari Folman. Filmul documente de tentative de Folman, un război 1982 Liban-veteran, pentru recuperarea lui a pierdut amintiri a evenimentelor din jurul revolving Sabra şi Shatila masacru.

  Acest film şi de 9.99 dolari, de asemenea, lansat în 2008, sunt primele israelian animat filmele de lung metraj lansat filmul în cinematografe. Vals cu Bashir premiered din 2008, Festivalul de Film de la Cannes, unde acesta a intrat în competiţie pentru Palme d’Or, şi de atunci a câştigat şi a fost nominalizat pentru postul de multe alte premii importante la nivel aclama în timp ce primesc de la critici. El a castigat un Golden Globe Award pentru cel mai bun film de limbi straine, o NSFC Premiul pentru Cel mai bun film, Premiul pentru o IDA Caracteristicã documentare şi în prezent este nominalizat pentru o Premiul Academiei pentru cel mai bun film de limbi straine.

 3. Lorvina
  February 21, 2009 at 6:45 pm

  Filmul e atat de bun pe cat ma asteptam, aprecierile la adresa lui sunt intr-adevar fondate. Mi s-a parut ca este un fel de documentar ceva mai stilizat si mai complex. Nu prea stiam mare lucru de razboiul dintre Israel si Liban sau despre genocidul palestinienilor, de accea mi s-a parut ca este genul de film care iti deschide ochii, care te ajuta sa intelegi mai bine lumea in care traiesti. Vals im Bashir e un film plin de imaginatie dar amar, inconfortabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *