The Day the Earth Stood Still (2008)

Dupa cum spuneam in articolele “Jumper” sau “The Reader”, exista filme pentru public si filme pentru critici. Nu cred ca exista vreo indoiala in care dintre cele doua categorii se incadreaza “Ziua in care Pamantul s-a oprit”. Stiti cu totii ca este vorba despre unul din acele filme noi menite sa mearga cat mai sus in clasamentul incasarilor. Iar producatorii nu au fost deloc tristi din moment ce filmul are incasari de aproape 230 de milioane de dolari din data lansarii, 12 decembrie 2008. Poate parea mult, la prima vedere, insa de pe piata americana au venit doar 79 de milioane, ceea ce reprezinta o surpriza. In sens negativ! Ca termen comparativ “Gran Torino”, un film ce parea mult mai “linistit”, are incasari “domestice” mai mari cu 20 de milioane, in conditiile aceleiasi date de lansare. Ce concluzie sa tragem? Ca se putea mai mult! Oricum bugetul de 80 de milioane a fost acoperit, lucrul cel mai important, in conditiile in care au fost alte filme cu esecuri rasunatoare. Asadar, avem un alt film despre sfarsitul omenirii, de data aceasta cauza extinctiei fiind reprezentata de un alien (Keanu Reeves – “Street Kings”) si sferele lui ciudate.

Remake dupa un film de succes din 1951, “The Day the Earth Stood Still” uziteaza si de robotul Gort (faina abrevierea soldatilor americani) prezent in aceea productie clasica. Din pacate, rolul acestuia este puternic redus, misterul si groaza fiind lasate pe umerii lui Keanu. Ca de obicei, intr-un astfel de blocbuster, omenirea trebuie sa se bazeze pe un profesor sau om e stiinta ( vezi acelasi lucru in “I Am Legend”, “The Day After Tomorrow”, “Independence Day”), aici jucat de o femeie, Jennifer Connelly (“Reservation Road”, “Little Children”).

Povestea este simplificata la maxim, misterul e rupt imediat ce persoanjele principale interactioneaza, filmul pierzand clar din farmecul pe care l-ar fi dat un alien mai amenintator pe o durata mai indelungata. Cel mai bun actor din film mi s-a parut, surprinzator, tanarul Jaden Smith (“The Pursuit of Happyness”) fiul lui Will Smith (“Hancock”, “Seven Pounds”) care ajunge pana acolo incat te enerveaza cu obsesia lui fata de tatal mort si cu excesele de furie impotriva mamei vitrege.

Ramanem doar cu putinele efecte speciale de notat, dar mai ales cu impresia ca am fost pacaliti de un film care aduna nume celebre pentru a fi mai comercial. De exemplu, Kathy Bates este clar sub oricare din prestatiile ultimelor trei pelicule in care am urmarit-o: “P.S. I Love You”, “Revolutionary Road” si chiar “Fred Claus”. Nu mai vorbesc de John Cleese (“Igor”, “The Pink Panther 2”) care are un cameo in rolul profesorului Barnhardt, laureat al premiului Nobel si care, in doua replici, il convinge pe “bad boy” sa ne mai dea o sansa. Lame!

P.S. Ma gandeam care sunt sumele obtinute de la sponsorii McDonald’s, LG, Honda, Citizen! :))

Download subtitrare The Day the Earth Stood Still

REPLICA – The Day the Earth Stood Still
“I can’t live without you. The thought of leaving you kills me!”

Nota 5

Odata ce afli scopul “vizitei” filmul este terminat! Trailer

4 comments for “The Day the Earth Stood Still (2008)

 1. Ionita Dorin
  January 28, 2009 at 11:26 pm

  CAnd am vazut ca este best-seller am zis ca este un film BESTIAL dar aparantele insala…Nota 6!

 2. Romeo Oanta
  January 29, 2009 at 7:14 am

  @ Ionita Dorin Ma bucur ca ti-ai rupt din timp sa pui 22 de comentarii intr-o noapte. Insemna mult pentru mine! Din pacate, in articolul despre concurs spuneam ca vor intra in cursa doar comentariile mai stufoase, pentru ca nu vreau sa fac o nedreptate si sa ia premiul unul care nu le-a vazut si doar spune “Bestial”, “praf” etc. Sper ca m-ai inteles! Inca o data respect, mi-a placut modul tau transant de a spune lucrurilor pe nume. Daca vei continua sa postezi te astept cu pareri un picut mai bogate. Mersi de comentarii!

 3. design
  February 16, 2009 at 4:27 pm

  Un film care va capta atentia mai mult fanilor sf, mie personal mi-a placut povestea, dar are mici lacune la scenariu si unele secvente chiar nu au nici o legatura cu restul povestii.

 4. Relu Stan
  February 19, 2009 at 6:08 pm

  inca un “desen animat” prost asa cum imi place mie sa le spun filmelor astea “bune” SF.pacat de Keanu Reeves ca e un actor bun.nota 3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *